Your cart is empty!
View Cart Checkout
Cart subtotal:  0,00

Alle producten zijn ontworpen door Vilt Van Ver en worden in Nepal met de hand gemaakt van viltballetjes.

De viltballetjes zijn gemaakt van 100% wol.Vanwege het handwerk en de gekleurde wol die gebruikt wordt om de vilten balletjes te maken, is geen één product hetzelfde. De producten die we momenteel verkopen zijn pannen- en glazenonderzetters, vloerkleden en baby mobielen.

In februari 2013 is Vilt Van Ver op zoek gegaan naar de roots van de viltballetjes.

Deze roots beginnen in het land met als grootste exportproduct wol namelijk Nieuw Zeeland. Vanuit Nieuw Zeeland wordt de wol verscheept naar Nepal waar deze geverfd wordt om vervolgens in Kathmandu aan te komen en tot viltballetje te worden vervaardigd.

Kathmandu is tevens de plaats waar wij zijn aangehaakt. Plukken van de geverfde wol worden opgerold tot een balletje. Vervolgens wordt het balletje in een bakje met warm water en zeep gedaan. Hierdoor gaat de wol vilten. De balletjes worden uitgeknepen en vervolgens op een plaat gelegd waar met een ingezeept plankje over de balletjes wordt gewreven totdat de balletjes de juiste maat en vorm hebben.

IMG_0006
IMG_0007
IMG_0008
IMG_2383

Omdat de balletjes zich vol hebben gezogen met water, moeten de balletjes in de centrifuge worden gedroogd.

In Kathmandu wordt deze met de hand aan gezwengeld omdat ze hier dagelijks te maken hebben met stroomonderbrekingen. Als gevolg van deze onderbrekingen is er op deze locatie maar 2 uur stroom per dag. Na de centrifuge worden de balletjes op het dak van de werkplaats gelegd waar ze onder de Nepalese zon verder kunnen drogen (mits het droog is!). Zodra de balletjes helemaal droog zijn, worden ze aan elkaar geregen tot een onderzetter. Al met al een tijdrovend proces. Een proces dat voor 100% uit handwerk bestaat met als resultaat dat iedere onderzetter uniek is.

Home ons verhaal

De organisatie waar Vilt Van Ver mee samenwerkt, heeft alleen maar vrouwen in dienst.

Hierdoor wordt voor vrouwen de mogelijkheid gecreëerd om in hun eigen levensonderhoud te voorzien waardoor ze niet afhankelijk hoeven te zijn van een partner. Dit is bijzonder want in Nepal is dat niet vanzelfsprekend.